Het Helpende handen-proces

Het Helpende handen-proces is gebaseerd op het Mirroring hands-proces, ontwikkeld door wijlen Ernest Rossi, vooraanstaand hypnotherapeut, auteur en voormalig student van Milton Erickson. Mindspring is de enige plek in Nederland waar je dit unieke proces kunt leren. 

Het is een holistische benadering, gebaseerd op het natuurlijke, helende vermogen van mensen en de lichaam-geestconnectie en kan bij talrijke symptomen, problemen en doelen worden ingezet. Het Helpende handen-proces is een trance-inductie en therapeutisch interventie in één, die de Ericksoniaanse principes van client-responsiviteit en onbewuste heling waarborgen en in praktijk brengen.

De essentie van het proces is de projectie en manifestatie van het probleem en de oplossing in de handen . De cliënt stelt zich voor dat hij of zij het probleem zich in zijn of haar handen ervaart en doorloopt vervolgens een proces van gewaarwordingen en onwillekeurige bewegingen in de vingers, handen en armen.

Deze fysieke sensaties en reacties  worden met indirecte suggesties bevestigd, versterkt en gekoppeld aan van het innerlijk therapeutische proces.  Zo ontstaat er een helende, oplossende cirkel:

Image Helpende Handen

De cliënt doorloopt onbewust fases van verkenning, verwerking, loslaten, inzicht en integratie. De bewuste geest van de cliënt is hierbij afgeleid of op de achtergrond als waarnemer aanwezig. Bewustwording is geen voorwaarde, maar meer een resultaat van het proces.

Het Helpende handen-proces kan als zelfstandige interventie worden ingezet of in combinatie met andere benaderingen als  conversationele hypnose, NLP, EMDR, ACT, CGT, lichaamswerk en coaching.

Bij het Helpende handen-proces zijn het de handen van de cliënt die het therapeutische proces beïnvloeden, niet die van de therapeut. Dit in tegenstelling tot massage, haptonomie, craniosacraal therapie en andere benaderingen waarbij de handen van de therapeut een rol spelen.


Wie is Ernest Rossi?

Ernest Rossi (1933 – 2020) was een Amerikaanse psycholoog, hypnotherapeut en voormalig student van Milton Erickson. Gedurende jaren 70  van de vorige eeuw bestudeerde hij Erickons therapievorm tot in detail, werkte met nauw hem samen en schreef diverse boeken over zijn werk, waaronder The Collected Papers of Milton H. Erickson. Na Ericksons dood in 1980, zette Rossi diens levenswerk voort, ontwikkelde zich tot autoriteit  in de Mind-body therapie en leverde een belangrijke bijdrage aan de wereld van hypnotherapie en psychotherapie in het algemeen. Naast de kennis en wijsheid vervat in zijn boeken en publicaties, laat hij een bijzondere hypnotische techniek na, het hierboven beschreven Helpende handen-proces