In de opleiding heb ik geleerd om te spelen met taal, weerstand te omzeilen en alles te benutten wat er in een therapiesessie gebeurt. Hierdoor kan ik de gebaande paden loslaten en ervaar ik de vrijheid om te werken met wat er is. Dit leidt tot een snellere verbinding met de cliënt, een diepere trance en meer resultaat.

Jos creëert een prettige en veilige sfeer. Zijn humor en de afwisseling van uitleg, demonstraties en oefening werken verdiepend, geven energie en leiden tot een onbewust groeiproces.

Doordat ik nu meer humor inzet en spontane ingevingen volg, is het geven van therapie echt leuk geworden.

Ik kan deze opleiding dan ook aanbevelen aan iedereen die met mensen werkt.

Hypnotherapeut

Elles van Paassen
Elles van Paassen
Door het volgen van deze opleiding is therapie geven echt leuk geworden.
Claartje de Leeuw
Hypnotherapeut
Ik heb mij persoonlijk én op professioneel vlak ontwikkeld.

Ik was als hypnotherapeut al enigszins bekend met de Ericksoniaanse hypnotherapie en wilde mijn kennis hierin vergroten. De opleiding heb ik als inspirerend, verbindend en heel leerzaam ervaren. De afwisseling van theorie en praktijk was prettig en maakte dat ik hypnotisch taalgebruik stap voor stap heb kunnen leren. Ik heb met veel plezier deze opleiding gevolgd.

Doordat het een jaaropleiding was ontstond er een vertrouwensband in de groep en bij mij een commitment om de stof echt toe te passen bij mijn cliënten. We leerden het in een vaste groep en dat werkt verbindend!

Ik ben mij nog meer bewust geworden van taal in het algemeen en mijn eigen taalgebruik in het bijzonder. En hoe ik dit kan inzetten om het onbewuste van mijn cliënten aan te spreken. Ik heb mij op persoonlijk én op professioneel vlak ontwikkeld. Daarom beveel ik deze opleiding zeker aan bij mijn collega-hypnotherapeuten en aan zorgverleners in het algemeen.

Claartje de Leeuw
Hypnotherapeut
Ik heb mij persoonlijk én op professioneel vlak ontwikkeld.

Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik mijn communicatie wilde verbeteren.  Vooraf had ik wel twijfels omdat ik niet wist wat ik kon verwachten. Mijn verwachtingen werden overtroffen en het bleek de meest waardevolle opleiding die ik ooit heb gevolgd. Jos creëert een veilige plek om met elkaar te oefenen en te reflecteren en zet een grondige en professionele opleiding neer.  

Ik heb geleerd om met mijn taalgebruik veel beter af te stemmen op het wereldbeeld van de ander en om het onbewuste van de ander aan te spreken. Ik wil deze opleiding dan ook aanbevelen aan iedereen die beter wil leren observeren en aansluiten bij de anderen. Zelf kijk ik uit naar de vervolgopleiding.

Patrick van den Broek
Coach bij PVB coaching.
Patrick van den Broek
Coach bij PVB coaching.
Ik heb geleerd om het onbewuste van de ander aan te spreken.
Aireen Nauta
Ik raad deze training aan aan coaches, therapeuten en andere hulpverleners, omdat het geleerde zo praktisch toepasbaar is.

Omdat ik graag mijn kennis wilde opfrissen, deed ik mee aan de training. Ik ken Jos van eerdere trainingen en weet dat hij heel praktisch en prettig traint. Daarom had ik ook geen aarzeling om mee te doen. De training was verhelderend, praktisch en verdiepend. Dus is mijn kennis weer uitgebreid en kan ik het geleerde ook direct in mijn praktijk inzetten.

Aireen Nauta
Ik raad deze training aan aan coaches, therapeuten en andere hulpverleners, omdat het geleerde zo praktisch toepasbaar is.

Vooraf had ik een beetje twijfels en vroeg me af of Ericksoniaanse Hypnotherapie niet teveel van me afstond. Maar doordat Jos een veilige sfeer creëert waarin veel wordt gelachen, heb ik ontzettend veel geleerd. De dag heeft een lekkere flow, met een goede afwisseling van presentaties, demonstraties en oefeningen. Een aanrader voor iedereen die met mensen werkt. Ik ga voor de jaaropleiding!”

Niels Vermeulen
Muzikant, performer en docent
Niels Vermeulen
Muzikant, performer en docent
De training hypnotisch taalgebruik gaf me nieuwe inzichten in communicatie met het onbewuste en een hanteerbaar model om dat toe te passen.
Vooraf had ik een beetje twijfels en vroeg me af of Ericksoniaanse Hypnotherapie niet teveel van me afstond. Maar doordat Jos een veilige sfeer creëert waarin veel wordt gelachen, heb ik ontzettend veel geleerd. De dag heeft een lekkere flow, met een goede afwisseling van presentaties, demonstraties en oefeningen. Een aanrader voor iedereen die met mensen werkt. Ik ga voor de jaaropleiding!”
Roy van Klooster
Effortless Coaching
Roy van Klooster
Effortless Coaching

Je ontmoet af en toe van die ‘pareltjes’: mensen die zó uitblinken in wat ze doen, dat ze zowel worden bewonderd door patiënten als medetherapeuten. Jos is zo iemand.
Wat kun je verwachten als je een training van hem volgt? Vakkennis, passie, humor en plezier. En veel informatie die je direct kunt toepassen in je praktijk. Ik heb zijn opleiding ‘Ericksoniaanse Hypnotherapie’ bij hem gevolgd en ten diepste gevoeld hoe zijn aanpak effect sorteert. Zijn uitreikstukken zijn de moeite waard om af en toe doorheen te bladeren: elke keer herken je weer meer facetten van wat hij heeft verteld.
Jos gebruikt didactische hulpmiddelen op een prettige manier. Hij maakt duidelijke aantekeningen, luistert geconcentreerd naar zijn cursisten en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Hij heeft het talent om snel veiligheid binnen de groep te creëren. Niet twijfelen. Als dit onderwerp je aanspreekt, krijg je met Jos meer dan wat je zoekt.

Brenda de Coninck
Integratief hypnotherapeut, NLP master
Brenda de Coninck
Integratief hypnotherapeut, NLP master
Niet twijfelen. Als dit onderwerp je aanspreekt, krijg je met Jos meer dan wat je zoekt.
Je ontmoet af en toe van die ‘pareltjes’: mensen die zó uitblinken in wat ze doen, dat ze zowel worden bewonderd door patiënten als medetherapeuten. Jos is zo iemand. Wat kun je verwachten als je een training van hem volgt? Vakkennis, passie, humor en plezier. En veel informatie die je direct kunt toepassen in je praktijk. Ik heb zijn opleiding ‘Ericksoniaanse Hypnotherapie’ bij hem gevolgd en ten diepste gevoeld hoe zijn aanpak effect sorteert. Zijn uitreikstukken zijn de moeite waard om af en toe doorheen te bladeren: elke keer herken je weer meer facetten van wat hij heeft verteld. Jos gebruikt didactische hulpmiddelen op een prettige manier. Hij maakt duidelijke aantekeningen, luistert geconcentreerd naar zijn cursisten en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Hij heeft het talent om snel veiligheid binnen de groep te creëren. Niet twijfelen. Als dit onderwerp je aanspreekt, krijg je met Jos meer dan wat je zoekt.
Amanda Bouwman
Energetisch therapeut
Jos draagt met passie zijn kennis omtrent het Ericksoniaanse taalgebruik over. Dank je wel Jos. Ik ben fan van jouw trainingen.

Met veel plezier heb ik de intensieve training Ericksoniaanse hypnotherapie gevolgd. Veel korte oefeningen waar een mooie opbouw in zit. Steeds een stukje kennis erbij zodat het snel eigen wordt en de oefeningen soepel verlopen. Er is alle ruimte om vragen te stellen en aan het eind van de training ben ik vol energie en enthousiasme naar huis gegaan. En nu snel met wat ik geleerd heb aan de slag in mijn eigen praktijk. Dank je wel Jos. Ik ben fan van jouw trainingen.

Tip! Ook voor therapeuten die niet met hypnose werken.

Amanda Bouwman
Energetisch therapeut
Jos draagt met passie zijn kennis omtrent het Ericksoniaanse taalgebruik over. Dank je wel Jos. Ik ben fan van jouw trainingen.
Met veel plezier heb ik de intensieve training Ericksoniaanse hypnotherapie gevolgd. Veel korte oefeningen waar een mooie opbouw in zit. Steeds een stukje kennis erbij zodat het snel eigen wordt en de oefeningen soepel verlopen. Er is alle ruimte om vragen te stellen en aan het eind van de training ben ik vol energie en enthousiasme naar huis gegaan. En nu snel met wat ik geleerd heb aan de slag in mijn eigen praktijk. Dank je wel Jos. Ik ben fan van jouw trainingen. Tip! Ook voor therapeuten die niet met hypnose werken.

Als GZ-psycholoog werk ik o.a. met cognitieve therapie en dan merk ik vaak dat echt overwinnen van overtuigingen blijft steken op dat cognitieve stuk, niet dieper gaat naar een èchte andere overtuiging. Dat helpt mensen zeker op weg, maar is niet altijd een duurzame verandering.  Als hypnotherapeut heb ik geleerd te werken met de ervaring en verbeeldingskracht en merk ik dat er wel vaker een andere overtuiging ontstaat die duurzamer stand houdt. Maar ik was benieuwd naar een betere onderbouwing en wellicht nog wat meer handvatten en tips en trucs voor de behandeling van mijn cliënten.

Deze cursus leerde mij om de twee behandelvormen beter te combineren en dat te doen volgens de gelaagdheid van de logische niveaus en door bewuster gebruik te maken van hypnotisch taalgebruik. Een welkome bewustwording van wat ik eigenlijk doe en hoe ik kan aansluiten bij de cliënt, waardoor het beter inzetbaar is in de behandelkamer.

Dienie van Wijngaarden – de Bodt
GZ-psycholoog en hypnotherapeut
Dienie van Wijngaarden – de Bodt
GZ-psycholoog en hypnotherapeut
Mijn nieuwsgierigheid naar een andere manier van beperkende overtuigingen overwinnen werd beloond in de cursus van Mindspring. Een aanrader voor elke (GZ)psycholoog.
Als GZ-psycholoog werk ik o.a. met cognitieve therapie en dan merk ik vaak dat echt overwinnen van overtuigingen blijft steken op dat cognitieve stuk, niet dieper gaat naar een èchte andere overtuiging. Dat helpt mensen zeker op weg, maar is niet altijd een duurzame verandering.  Als hypnotherapeut heb ik geleerd te werken met de ervaring en verbeeldingskracht en merk ik dat er wel vaker een andere overtuiging ontstaat die duurzamer stand houdt. Maar ik was benieuwd naar een betere onderbouwing en wellicht nog wat meer handvatten en tips en trucs voor de behandeling van mijn cliënten. Deze cursus leerde mij om de twee behandelvormen beter te combineren en dat te doen volgens de gelaagdheid van de logische niveaus en door bewuster gebruik te maken van hypnotisch taalgebruik. Een welkome bewustwording van wat ik eigenlijk doe en hoe ik kan aansluiten bij de cliënt, waardoor het beter inzetbaar is in de behandelkamer.
Angelique Selier
Integratief therapeut
Angelique Selier
Integratief therapeut

Het hypnotisch taalgebruik, het vage om zo de aandacht te kunnen verleggen naar het onbewuste vind ik een heel boeiende methode. Ook het feit, gebruiken wat er is, leren observeren en dit utiliseren. Hier zie je vooral welke verschillende methodes je kan gebruiken om mensen in trance te brengen. Ik zelf vind het toepassen van de Helpende-handentechniek heel verrijkend om zo de mensen naar het onbewuste te brengen.

Astrid Beausaert
Psychotherapeut, coach
Astrid Beausaert
Psychotherapeut, coach
Ik vind de Ericksoniaanse hypnotherapie heel boeiend en verrijkend. Ik ga er zeker verder iets mee doen in de praktijk.
Het hypnotisch taalgebruik, het vage om zo de aandacht te kunnen verleggen naar het onbewuste vind ik een heel boeiende methode. Ook het feit, gebruiken wat er is, leren observeren en dit utiliseren. Hier zie je vooral welke verschillende methodes je kan gebruiken om mensen in trance te brengen. Ik zelf vind het toepassen van de Helpende-handentechniek heel verrijkend om zo de mensen naar het onbewuste te brengen.
Barbara Meijer
Staf Keuringsassistente bij ArboNed
Als iemand je de kneepjes van het vak kan bijbrengen, is het Jos van Boxtel wel!

Met veel enthousiasme de training Ericksoniaanse Hypnotherapie  gevolgd. Ik dacht een opfriscursus te gaan doen, maar het bleek meer dan opfrissen te zijn. Heerlijk weekend ondergedompeld in vage taal en indirecte suggesties! Met heldere uitleg, heel veel oefenen en steeds weer fijne feedback.

Barbara Meijer
Staf Keuringsassistente bij ArboNed
Als iemand je de kneepjes van het vak kan bijbrengen, is het Jos van Boxtel wel!
Met veel enthousiasme de training Ericksoniaanse Hypnotherapie  gevolgd. Ik dacht een opfriscursus te gaan doen, maar het bleek meer dan opfrissen te zijn. Heerlijk weekend ondergedompeld in vage taal en indirecte suggesties! Met heldere uitleg, heel veel oefenen en steeds weer fijne feedback.

Ik heb genoten van de opleiding Ericksoniaanse Hypnotherapie. Deze was goed opgebouwd en Jos geeft duidelijk en gestructureerd les.

Leonie Looijen-Vogelaar
Leonie Looijen-Vogelaar
Voor mij als ervaren therapeut was het een verdieping van het werken met het Ericksoniaanse taalgebruik.
Ik heb genoten van de opleiding Ericksoniaanse Hypnotherapie. Deze was goed opgebouwd en Jos geeft duidelijk en gestructureerd les.
Anne van Sluijs
Therapeut in de Interactionele Vormgeving
Anne van Sluijs
Therapeut in de Interactionele Vormgeving

Als hypnotherapeut was ik op zoek naar verdieping in hypnotisch taalgebruik. Deze training wordt vol passie gegeven. Een aanrader!

Aireen Nauta
Psychosociaal hypnotherapeut
Aireen Nauta
Psychosociaal hypnotherapeut
Als hypnotherapeut was ik op zoek naar verdieping in hypnotisch taalgebruik. Deze training is een aanrader!
Als hypnotherapeut was ik op zoek naar verdieping in hypnotisch taalgebruik. Deze training wordt vol passie gegeven. Een aanrader!
Annemarie de Leeuw
Hypnotherapeut
Een fijne en leerzame opleiding.

Een fijne en leerzame opleiding, waarbij ik me veilig voelde om te delen dat ik even niet zo goed in min vel zat en ruimte voelde om dat er te laten zijn.

Annemarie de Leeuw
Hypnotherapeut
Een fijne en leerzame opleiding.
Een fijne en leerzame opleiding, waarbij ik me veilig voelde om te delen dat ik even niet zo goed in min vel zat en ruimte voelde om dat er te laten zijn.

Deze training heeft me echt geïnspireerd om op een meer effectieve, trance opwekkende, manier te communiceren met cliënten. Ik heb er echt van genoten. Veel dank!

Desirée van den Berg
Hypnotherapeut
Desirée van den Berg
Hypnotherapeut
Jos geeft de training met bezieling, humor en veel vakkennis.
Deze training heeft me echt geïnspireerd om op een meer effectieve, trance opwekkende, manier te communiceren met cliënten. Ik heb er echt van genoten. Veel dank!
Edward Hazebroek
Regressietherapeut en Hypnotherapeut
Jos is gewoon een goeroe op het gebied van Ericksoniaanse Hypnotherapie.
Edward Hazebroek
Regressietherapeut en Hypnotherapeut
Jos is gewoon een goeroe op het gebied van Ericksoniaanse Hypnotherapie.

De opleiding levert veel theoretische en direct toepasbare kennis op van de hypnotherapeutische en sterk ‘talige’ werkwijze van Milton Erickson. Het vele oefenen helpt om direct het effect van deze methode te ervaren. Ook de aandacht voor de verbinding naar andere manieren van therapeutisch werken is waardevol zodat je dit kunt inbedden in je eigen praktijk.

Ellen de Jong
Hypnotherapeut
Ellen de Jong
Hypnotherapeut
Jos is een uitstekende enthousiasmerende trainer, met aandacht voor de inbreng vanuit de deelnemers. En een heel goed rolmodel voor therapeuten!
De opleiding levert veel theoretische en direct toepasbare kennis op van de hypnotherapeutische en sterk ‘talige’ werkwijze van Milton Erickson. Het vele oefenen helpt om direct het effect van deze methode te ervaren. Ook de aandacht voor de verbinding naar andere manieren van therapeutisch werken is waardevol zodat je dit kunt inbedden in je eigen praktijk.
Hans Bolte
Hypnotherapeut bij Puur Therapie
Meteen de dag daarna al kon ik anders werken met een cliënt omdat ik nu direct het onbewuste kan beïnvloeden. Fantastisch!

Ik vond het een zeer waardevolle training in een prettige sfeer, en mooi geleid!

Hans Bolte
Hypnotherapeut bij Puur Therapie
Meteen de dag daarna al kon ik anders werken met een cliënt omdat ik nu direct het onbewuste kan beïnvloeden. Fantastisch!
Ik vond het een zeer waardevolle training in een prettige sfeer, en mooi geleid!
Abele Reitsma
Burn-out coach, stresscoach
Abele Reitsma
Burn-out coach, stresscoach
Elles van Paassen
Hypnotherapeut
De stof uit de opleiding gebruik ik veel in de praktijk en integreer ik in andere werkvormen.

Ik merk dat het een groot effect heeft op mijzelf en op mijn cliënten. Ik merk dat ik beter aan kan sluiten bij de cliënt en dat zij gemakkelijker hun doel bereiken. In de opleiding worden veel demo’s gegeven door Jos, er wordt veel geoefend met taalpatronen en interventies. Al doende leer je en kan je steeds meer van de interventies combineren. Door zelf te ervaren en doen in de rol van therapeut en cliënt leer je gemakkelijk. Er is een ontspannen en open sfeer, die Jos neerzet, waardoor de drempel laag is om te leren en je kwetsbaar op te stellen. Als hypnotherapeut ervaar ik dit als de kers op de taart.

Elles van Paassen
Hypnotherapeut
De stof uit de opleiding gebruik ik veel in de praktijk en integreer ik in andere werkvormen.
Ik merk dat het een groot effect heeft op mijzelf en op mijn cliënten. Ik merk dat ik beter aan kan sluiten bij de cliënt en dat zij gemakkelijker hun doel bereiken. In de opleiding worden veel demo’s gegeven door Jos, er wordt veel geoefend met taalpatronen en interventies. Al doende leer je en kan je steeds meer van de interventies combineren. Door zelf te ervaren en doen in de rol van therapeut en cliënt leer je gemakkelijk. Er is een ontspannen en open sfeer, die Jos neerzet, waardoor de drempel laag is om te leren en je kwetsbaar op te stellen. Als hypnotherapeut ervaar ik dit als de kers op de taart.

Een goede therapeut weet zich zowel op rationeel, gevoelsmatig als zintuiglijk niveau af te stemmen op zijn cliënt. Hij functioneert in het therapeutisch proces als een spiegel met de intentie om de ander op compassionele, doch heldere wijze zijn werkelijke zelf te helpen zien en tot ontwikkeling aan te zetten. Dit is precies wat Jos doet, daarbij gebruik makend van de ingenieuze denk- en werkwijze van Milton Erickson en de daaruit voortvloeiende technieken, waarmee hij vrijelijk vanuit zijn eigen intuïtie en creativiteit, in alle bescheidenheid en met een sterk gevoel voor humor in contact treedt met de ander, vóór de ander. Iemand die aan deze omschrijving voldoet èn daarbij in staat is om meerdere mensen tegelijkertijd te kunnen bereiken en in hun wordingsproces tot Ericksoniaans therapeut te begeleiden, is ook als docent geslaagd. Ik heb Jos in beide hoedanigheden mee mogen maken en heb groot respect voor hem. Geen poeha en een heel degelijke opleiding waarin je anders leert denken, kijken, voelen en werken. Ik zou hem iedereen van harte aanbevelen!

Ingrid Plooij
Tai-Chi docente en filosoof
Ingrid Plooij
Tai-Chi docente en filosoof
Jos maakt gebruik van de ingenieuze werkwijze van Milton Erickson, en treedt vanuit zijn eigen intuïtie, creativiteit en sterke gevoel voor humor in contact met de ander.
Een goede therapeut weet zich zowel op rationeel, gevoelsmatig als zintuiglijk niveau af te stemmen op zijn cliënt. Hij functioneert in het therapeutisch proces als een spiegel met de intentie om de ander op compassionele, doch heldere wijze zijn werkelijke zelf te helpen zien en tot ontwikkeling aan te zetten. Dit is precies wat Jos doet, daarbij gebruik makend van de ingenieuze denk- en werkwijze van Milton Erickson en de daaruit voortvloeiende technieken, waarmee hij vrijelijk vanuit zijn eigen intuïtie en creativiteit, in alle bescheidenheid en met een sterk gevoel voor humor in contact treedt met de ander, vóór de ander. Iemand die aan deze omschrijving voldoet èn daarbij in staat is om meerdere mensen tegelijkertijd te kunnen bereiken en in hun wordingsproces tot Ericksoniaans therapeut te begeleiden, is ook als docent geslaagd. Ik heb Jos in beide hoedanigheden mee mogen maken en heb groot respect voor hem. Geen poeha en een heel degelijke opleiding waarin je anders leert denken, kijken, voelen en werken. Ik zou hem iedereen van harte aanbevelen!
Jacqueline Kempers
Hypnotherapeut
In mijn werk kan ik de opgedane kennis zeer goed integreren in al bestaande werkstijlen en bemerk verrassende snelle resultaten.

Naast de vele oefeningen met taalpatronen, demo’s en het direct oefenen met elkaar, is het nog belangrijker om te ervaren hoe ervaren en prettig Jos deze training geeft en wát het mij geeft als mens en hypnotherapeut.

Jacqueline Kempers
Hypnotherapeut
In mijn werk kan ik de opgedane kennis zeer goed integreren in al bestaande werkstijlen en bemerk verrassende snelle resultaten.
Naast de vele oefeningen met taalpatronen, demo’s en het direct oefenen met elkaar, is het nog belangrijker om te ervaren hoe ervaren en prettig Jos deze training geeft en wát het mij geeft als mens en hypnotherapeut.
Annemarie de Leeuw
Hypnotherapeut
Annemarie de Leeuw
Hypnotherapeut
Jan van Berkel
Hypnotherapeut
Jos is een enthousiaste trainer met veel humor.

Hij blijft zichzelf en de deelnemers steeds weer verwonderen wat met taal op hypnotisch conversationele wijze is te bereiken.

Jan van Berkel
Hypnotherapeut
Jos is een enthousiaste trainer met veel humor.
Hij blijft zichzelf en de deelnemers steeds weer verwonderen wat met taal op hypnotisch conversationele wijze is te bereiken.

Natuurlijk had ik in mijn opleiding tot hypnotherapeut wel kennis gemaakt met het werk van Erickson, maar dit was ook weer niet heel uitgebreid behandeld en ik moet bekennen dat veel ervan toch aardig was weggezakt. Het was dan ook heel goed om onder Jos’ inspirerende leiding hernieuwd kennis te maken met het Ericksoniaanse werk.

Karen Kramer
Hypnotherapeut
Karen Kramer
Hypnotherapeut
Deze technieken zijn een verrijking voor mijn repertoire als hypnotherapeut.
Natuurlijk had ik in mijn opleiding tot hypnotherapeut wel kennis gemaakt met het werk van Erickson, maar dit was ook weer niet heel uitgebreid behandeld en ik moet bekennen dat veel ervan toch aardig was weggezakt. Het was dan ook heel goed om onder Jos’ inspirerende leiding hernieuwd kennis te maken met het Ericksoniaanse werk.
Kathleen Verwaest
Integratief psychotherapeut
Drie dagen na module I, heb ik mijn eerste cliënt gehypnotiseerd en met succes!

Ik was al een tijdje geïnteresseerd in hypnose, maar kende er eerlijk gezegd nog niks van. Ik werk als integratieve psychotherapeut, dus heb natuurlijk wel enige voorkennis van therapie en ook van focusing. Jos legde eerst een aantal basisprincipes uit en liet ons al redelijk snel zelf aan de slag gaan. Er was voldoende variatie tussen theorie en praktijk. Ik heb geleerd mensen in trance te brengen en directe en indirecte suggesties te doen. Drie dagen na de eerste module heb ik mijn eerste cliënt gehypnotiseerd en met succes! Ze begon op het einde van de sessie zelf haar probleem op te lossen. Je kan Jos omschrijven als rustig, zelfzeker en bekwaam. Ik vond het absoluut de moeite!

Kathleen Verwaest
Integratief psychotherapeut
Drie dagen na module I, heb ik mijn eerste cliënt gehypnotiseerd en met succes!
Ik was al een tijdje geïnteresseerd in hypnose, maar kende er eerlijk gezegd nog niks van. Ik werk als integratieve psychotherapeut, dus heb natuurlijk wel enige voorkennis van therapie en ook van focusing. Jos legde eerst een aantal basisprincipes uit en liet ons al redelijk snel zelf aan de slag gaan. Er was voldoende variatie tussen theorie en praktijk. Ik heb geleerd mensen in trance te brengen en directe en indirecte suggesties te doen. Drie dagen na de eerste module heb ik mijn eerste cliënt gehypnotiseerd en met succes! Ze begon op het einde van de sessie zelf haar probleem op te lossen. Je kan Jos omschrijven als rustig, zelfzeker en bekwaam. Ik vond het absoluut de moeite!
Stijn Leijssen
Muziektherapeut & traumatherapeut
Stijn Leijssen
Muziektherapeut & traumatherapeut
Noor Moussault
Rij-angst begeleiding
Jos zijn bijzondere gevoel voor humor maakt het tot een ‘feest’ bij hem te kunnen leren en groeien

Ik heb inmiddels diverse trainingen bij Jos gevolgd. Elke keer weer is het bijzonder leerzaam door de prettige uitleg/theorie; vele demonstraties en ruimte om zelf te oefenen.

Noor Moussault
Rij-angst begeleiding
Jos zijn bijzondere gevoel voor humor maakt het tot een ‘feest’ bij hem te kunnen leren en groeien
Ik heb inmiddels diverse trainingen bij Jos gevolgd. Elke keer weer is het bijzonder leerzaam door de prettige uitleg/theorie; vele demonstraties en ruimte om zelf te oefenen.

Ik heb de training als erg prettig en leerzaam ervaren, door de enthousiaste en kundige docent. Ik heb veel geleerd, met name van de kracht van je taalgebruik en hoe je suggestie daarbij kunt gebruiken om cliënten te helpen.

Peter Kerkhofs
GZ-psycholoog
Peter Kerkhofs
GZ-psycholoog
Ook als je als psycholoog geen hypnotherapie gaat toepassen, kun je de elementen van deze training goed gebruiken in je praktijk.
Ik heb de training als erg prettig en leerzaam ervaren, door de enthousiaste en kundige docent. Ik heb veel geleerd, met name van de kracht van je taalgebruik en hoe je suggestie daarbij kunt gebruiken om cliënten te helpen.
Petra Jacobs
Ambulant begeleider GGZ
Deze training is een aanrader als je cliënten via het onbewuste wilt begeleiden in hun proces.

Zeer interessante en leerzame training. Een aanrader om via deze werkwijze kennis te verkrijgen om cliënten te begeleiden in hun helende proces via het onbewuste.

Petra Jacobs
Ambulant begeleider GGZ
Deze training is een aanrader als je cliënten via het onbewuste wilt begeleiden in hun proces.
Zeer interessante en leerzame training. Een aanrader om via deze werkwijze kennis te verkrijgen om cliënten te begeleiden in hun helende proces via het onbewuste.
Gina Diaconu
Personal developement coaching
Gina Diaconu
Personal developement coaching
Sergio van der Pluijm
Trainer, coach, autheur
Ik ken goede trainers en ik ken goede therapeuten, maar de combi van beiden is vrij zeldzaam. Jos is hierop een opvallend positieve uitzondering.

Jos zijn trainingen zijn altijd onderhoudend, afwisselend en leerzaam met daarbij een mooie balans tussen praktijk (oefenen & ervaren) en theorie (observeren, reflecteren). Kortom: ik kan zijn trainingen van harte aanbevelen als je als coach of therapeut verder wilt groeien!

Sergio van der Pluijm
Trainer, coach, autheur
Ik ken goede trainers en ik ken goede therapeuten, maar de combi van beiden is vrij zeldzaam. Jos is hierop een opvallend positieve uitzondering.
Jos zijn trainingen zijn altijd onderhoudend, afwisselend en leerzaam met daarbij een mooie balans tussen praktijk (oefenen & ervaren) en theorie (observeren, reflecteren). Kortom: ik kan zijn trainingen van harte aanbevelen als je als coach of therapeut verder wilt groeien!

Ik heb het een hele fijne opleiding gevonden, een goede opbouw met een duidelijke lijn naar het doel wat je voor ogen hebt. Fijn hierin is dat de theorie direct toegepast wordt in de praktijk door het vele oefenen. Op deze wijze blijft het bij mij het beste hangen. Je uitleg is duidelijk, ook met de praktijkvoorbeelden die je inbrengt. En je humor, daar heb ik van genoten, het inzetten van die humor maakt het niet zo zwaar. Als je gaat vertellen dan roept het bij mij “Oh ja” reacties op, niet bewust zijnde dat ik het op een aantal fronten al doe zonder dat ik het me besef. Het heeft me alert gemaakt. En zo goed te integreren bij de andere methodieken die ik gebruik in mijn praktijk, een prachtige aanvulling.

Elles Marbus
Psychodynamisch therapeut
Elles Marbus
Psychodynamisch therapeut
Fijn hierin is dat de theorie direct toegepast wordt in de praktijk door het vele oefenen. Op deze wijze blijft het bij mij het beste hangen.
Ik heb het een hele fijne opleiding gevonden, een goede opbouw met een duidelijke lijn naar het doel wat je voor ogen hebt. Fijn hierin is dat de theorie direct toegepast wordt in de praktijk door het vele oefenen. Op deze wijze blijft het bij mij het beste hangen. Je uitleg is duidelijk, ook met de praktijkvoorbeelden die je inbrengt. En je humor, daar heb ik van genoten, het inzetten van die humor maakt het niet zo zwaar. Als je gaat vertellen dan roept het bij mij “Oh ja” reacties op, niet bewust zijnde dat ik het op een aantal fronten al doe zonder dat ik het me besef. Het heeft me alert gemaakt. En zo goed te integreren bij de andere methodieken die ik gebruik in mijn praktijk, een prachtige aanvulling.
Linda Kampstra
Integratief psychotherapeut
Jos vind ik echt een meester in het direct communiceren met het onbewuste.

Jos vind ik echt een meester in het direct communiceren met het onbewuste. Jos biedt het in deze Ericksoniaanse hypnotherapie opleiding overzichtelijk en boeiend aan en op een manier dat je er snel mee aan de slag wilt en kunt gaan. Het principe van observeren en utiliseren maakt hij bijvoorbeeld heel goed duidelijk door het na de uitleg meteen toe te passen in het contact met de deelnemers. Het is bijzonder te leren hoe je een heel onrustig iemand op een natuurlijke manier in trance kan brengen door juist het onrustige gevoel er helemaal te laten zijn en zelfs nog wat groter te laten worden. Ik heb leren werken met de diverse verbale en non-verbale signalen die zich bij mijzelf en bij de cliënt voordoen. Door deze direct te gebruiken voelt degene waarmee je werkt zich zowel op bewust als op onbewust niveau helemaal gezien en zo is er nauwelijks weerstand tegen het laten slagen van veranderingsprocessen. In deze opleiding heb ik beter geleerd met weinig woorden heel afgestemd en direct te werken met het onbewuste. Datgene wat ik geleerd heb kan ik mooi combineren en afstemmen met datgene wat ikzelf al allemaal in huis heb. Jos zijn humor, kennis, zijn manier van werken en de demo’s maken het fascinerend om zijn lessen te volgen.

Linda Kampstra
Integratief psychotherapeut
Jos vind ik echt een meester in het direct communiceren met het onbewuste.
Jos vind ik echt een meester in het direct communiceren met het onbewuste. Jos biedt het in deze Ericksoniaanse hypnotherapie opleiding overzichtelijk en boeiend aan en op een manier dat je er snel mee aan de slag wilt en kunt gaan. Het principe van observeren en utiliseren maakt hij bijvoorbeeld heel goed duidelijk door het na de uitleg meteen toe te passen in het contact met de deelnemers. Het is bijzonder te leren hoe je een heel onrustig iemand op een natuurlijke manier in trance kan brengen door juist het onrustige gevoel er helemaal te laten zijn en zelfs nog wat groter te laten worden. Ik heb leren werken met de diverse verbale en non-verbale signalen die zich bij mijzelf en bij de cliënt voordoen. Door deze direct te gebruiken voelt degene waarmee je werkt zich zowel op bewust als op onbewust niveau helemaal gezien en zo is er nauwelijks weerstand tegen het laten slagen van veranderingsprocessen. In deze opleiding heb ik beter geleerd met weinig woorden heel afgestemd en direct te werken met het onbewuste. Datgene wat ik geleerd heb kan ik mooi combineren en afstemmen met datgene wat ikzelf al allemaal in huis heb. Jos zijn humor, kennis, zijn manier van werken en de demo’s maken het fascinerend om zijn lessen te volgen.

De training heeft mij geholpen om op een meer indirecte wijze mensen in hun kracht te brengen. Ik merk in de praktijk bij mijn cliënten tijdens het inzetten van hypnotisch taalgebruik een enorme dynamiek en energie op. Mijn interventiemogelijkheden zijn toegenomen, nu ik hen kan helpen deze krachten beschikbaar te krijgen. Het spoort me ertoe aan meer van deze vorm van communiceren te leren en me in deze richting verder te willen ontwikkelen. Bovendien is Jos een heel kundige docent en hebben we veel plezier gehad tijdens de cursusdagen.

Pascal de Wijngaert
Psycholoog/therapeut
Pascal de Wijngaert
Psycholoog/therapeut
Hypnotisch taalgebruik is voor mij een extreem krachtige tool gebleken om mensen te helpen hun onbewuste energieën en krachten aan te wenden.
De training heeft mij geholpen om op een meer indirecte wijze mensen in hun kracht te brengen. Ik merk in de praktijk bij mijn cliënten tijdens het inzetten van hypnotisch taalgebruik een enorme dynamiek en energie op. Mijn interventiemogelijkheden zijn toegenomen, nu ik hen kan helpen deze krachten beschikbaar te krijgen. Het spoort me ertoe aan meer van deze vorm van communiceren te leren en me in deze richting verder te willen ontwikkelen. Bovendien is Jos een heel kundige docent en hebben we veel plezier gehad tijdens de cursusdagen.
Stijn Leijssen
Muziektherapeut, Cliëntgericht psychotherapeut, EMDR therapeut
Dit heb ik zelden ontmoet. Pure klasse. Het mag gezegd!

lk heb in de loop der jaren meerdere opleidingen in psychotherapie doorlopen, en heb al veel workhops gevolgd. Desalniettemin ben ik werkelijk onder de indruk van zoveel ervaring, kennis, vaardigheden, en last but not least de authentieke persoonlijkheid van Jos.

Stijn Leijssen
Muziektherapeut, Cliëntgericht psychotherapeut, EMDR therapeut
Dit heb ik zelden ontmoet. Pure klasse. Het mag gezegd!
lk heb in de loop der jaren meerdere opleidingen in psychotherapie doorlopen, en heb al veel workhops gevolgd. Desalniettemin ben ik werkelijk onder de indruk van zoveel ervaring, kennis, vaardigheden, en last but not least de authentieke persoonlijkheid van Jos.

Na een zoektocht naar een heldere en handzame cursus over hypnotherapie ben ik bij deze opleiding beland en ik heb het idee, dat het wel tot de top van Nederland behoort.

Jos is een erg ervaren docent die een gebalanceerde opleiding geeft. Je kunt als therapeut voldoende met de technieken oefenen en als deelnemer ervaren wat de technieken cliënten kunnen opleveren. Ik zou het anderen die als psycholoog werken zeker aanbevelen, mochten zij naar kennis over hypnotherapie op zoek zijn.

Elleke Brinkman
GZ psycholoog NIP
Elleke Brinkman
GZ psycholoog NIP
Ik zou anderen die als psycholoog werken Jos zijn trainingen zeker aanbevelen.
Na een zoektocht naar een heldere en handzame cursus over hypnotherapie ben ik bij deze opleiding beland en ik heb het idee, dat het wel tot de top van Nederland behoort. Jos is een erg ervaren docent die een gebalanceerde opleiding geeft. Je kunt als therapeut voldoende met de technieken oefenen en als deelnemer ervaren wat de technieken cliënten kunnen opleveren. Ik zou het anderen die als psycholoog werken zeker aanbevelen, mochten zij naar kennis over hypnotherapie op zoek zijn.
Henriette Wissenberg
Cranio Sacraal & Visceraal Therapeute
Jos is een fantastische leraar, helder, duidelijk en met veel humor. Meebewegend met de groep.

Ik heb een eigen praktijk in lichaamstherapie en EMDR. De Ericksoniaanse hypnotherapie is erg mooi aansluitend bij hetgeen wat ik al doe. Het geeft mij mijn gewenste verdieping. Toepasbaar trouwens bij al mijn therapieën. Het brengt mijn cliënten nog meer naar hun onbewuste geest wat een enorme ruimte, verlichting en verrijking geeft. En wat zo fijn is dat ik het echt direct kon toepassen. Tijdens de opleiding hebben we al direct veel geoefend met elkaar en daarbij de nodige en nuttige feedback gekregen. In mijn praktijk breng ik cliënten met de Helpende Handentechniek in trance. Echt ongelofelijk mooi wat er dan gebeurt.

Henriette Wissenberg
Cranio Sacraal & Visceraal Therapeute
Jos is een fantastische leraar, helder, duidelijk en met veel humor. Meebewegend met de groep.
Ik heb een eigen praktijk in lichaamstherapie en EMDR. De Ericksoniaanse hypnotherapie is erg mooi aansluitend bij hetgeen wat ik al doe. Het geeft mij mijn gewenste verdieping. Toepasbaar trouwens bij al mijn therapieën. Het brengt mijn cliënten nog meer naar hun onbewuste geest wat een enorme ruimte, verlichting en verrijking geeft. En wat zo fijn is dat ik het echt direct kon toepassen. Tijdens de opleiding hebben we al direct veel geoefend met elkaar en daarbij de nodige en nuttige feedback gekregen. In mijn praktijk breng ik cliënten met de Helpende Handentechniek in trance. Echt ongelofelijk mooi wat er dan gebeurt.

Jos heeft veel kennis van zaken en kan de lesstof op een rustige en duidelijke manier overbrengen. De opbouw in de training is goed doordacht en overzichtelijk. Doordat de afwisseling van theorie en praktijk al snel al een aardig mondje hypnotaal. Oftewel je kan de conversationele hypnose gelijk toepassen in de praktijk! Een enorme verrijking….

Rosalie van de Donk
Hypnotherapeut
Rosalie van de Donk
Hypnotherapeut
Tot nu toe de meest inspirerende bijscholing die ik heb gedaan!
Jos heeft veel kennis van zaken en kan de lesstof op een rustige en duidelijke manier overbrengen. De opbouw in de training is goed doordacht en overzichtelijk. Doordat de afwisseling van theorie en praktijk al snel al een aardig mondje hypnotaal. Oftewel je kan de conversationele hypnose gelijk toepassen in de praktijk! Een enorme verrijking….
Patricia Peersman
Haptotherapeut
Jos schets een duidelijke theoretische achtergrond, biedt een gedegen methode aan en laat zien hoe humor werkt. Echt een aanrader.

Ik kom in mijn werk veel overtuigingen tegen en kon nog wel wat meer inzicht en oefening gebruiken om er directer mee aan de slag te gaan.

Ik heb de training ervaren als een veilige omgeving om te oefenen en de confrontatie aan te gaan met mijn eigen overtuigingen. Er was vanaf het begin een fijne open sfeer met humor, maar ook met rust en aandacht voor emoties.

Patricia Peersman
Haptotherapeut
Jos schets een duidelijke theoretische achtergrond, biedt een gedegen methode aan en laat zien hoe humor werkt. Echt een aanrader.
Ik kom in mijn werk veel overtuigingen tegen en kon nog wel wat meer inzicht en oefening gebruiken om er directer mee aan de slag te gaan. Ik heb de training ervaren als een veilige omgeving om te oefenen en de confrontatie aan te gaan met mijn eigen overtuigingen. Er was vanaf het begin een fijne open sfeer met humor, maar ook met rust en aandacht voor emoties.