Maak kennis met Jos van Boxtel

Mijn naam is Jos van Boxtel (1961) en ik train coaches, therapeuten en docenten om creatiever en effectiever te werken met cliënten en cursisten. Ik ben hypnotherapeut, coach en trainer en gespecialiseerd in natuurlijke trance, indirecte communicatie en onbewuste veranderingsprocessen. Mijn trainingen zijn ervaringsgericht en direct toepasbaar in de praktijk, zowel individueel als in groepen.

Indirecte communicatie speelt een hoofdrol in de Ericksoniaanse hypnotherapie en is de sleutel tot de onbewuste geest. Ik  leg het je niet  alleen uit, ik pas het ook doorlopend toe, waardoor je het zowel bewust als onbewust oppikt. Yes, I walk my talk!

Mijn loopbaan als therapeut/trainer begon eind jaren negentig toen ik, na 10 jaar bedrijfsleven, besloot het roer om te gooien. Ik maakte kennis met het werk van Milton Erickson, de oervader van de moderne hypnotherapie. Zijn creativiteit, effectiviteit en liefde voor mensen waren een bron van wijsheid en inspiratie.

Tijdens mijn leertraject eigende ik me allerlei therapeutische benaderingen toe, waaronder hypnose, NLP, Neurosemantiek, Oplossingsgericht therapie, Provocatief coachen, EMDR, EFT, ACT en Retec. De basis van mijn werkwijze was en bleef echter de Ericksoniaanse hypnotherapie, een unieke manier van communiceren die berust op indirecte suggestie, utilisatie en onbewuste verandering. 

In de loop van de tijd groeide mijn behoefte om Milton Erickson’s nalatenschap door te geven aan collega’s, om ook hún cliënten ervan te laten profiteren. De weg van onbewuste verandering biedt uitkomst, daar waar bewustwording en bewuste verandering moeizaam verloopt of niet helpt. Het is een subtiele en respectvolle manier om iemands onbewuste potentieel aan te boren en waar te maken.

Ericksoniaanse hypnotherapie is niet zomaar een extra tool in je gereedschapskist. Het is een nieuwe gereedschapskist, waar je al je andere tools in kunt onderbrengen. Mijn trainingen zijn een plek om dit prachtige vak te ontdekken, te ervaren en toe te passen. Een plek om te leren en te lachen, te stoeien, te groeien en te bloeien. Je bent van harte welkom!

Als hypnotherapeut was ik op zoek naar verdieping in hypnotisch taalgebruik. Deze training is een aanrader!
Aireen Nauta
Psychosociaal hypnotherapeut

Achtergrond

Ik groeide op  als een stille, onopvallende boerenzoon en sprak in mijn kindertijd alleen het Brabantse dialect. Hoewel ik op de middelbare school beta-leerling was, raakte ik toenemend geïnteresseerd in taal en koos, tegen alle adviezen in, een vakkenpakket met Frans. Om mijn onzekerheid het hoofd te bieden ontwikkelde ik intuïtief een bepaald gevoel voor humor: eentje waarmee ik mensen kon laten lachen zonder iemand te kwetsen.  Als roodharige wist ik hoe het voelde om gekwetst te worden. Ik vervolgde de beta-richting met een studie moleculaire wetenschappen, maar raakte  steeds meer geïnteresseerd in de menswetenschappen en rondde, tegen alle adviezen in, mijn doctoraal af met het vak psychologie. Om mijn diepgewortelde faalangst te overwinnen zocht ik hulp en vond die, na vele omzwervingen in het reguliere, complementaire en spirituele circuit, bij een hypnotherapeut. Deze man hielp me niet alleen uit de nood, maar was ook inspirator en lichtend voorbeeld voor mijn latere loopbaan.

Na mijn studie vond ik een baan als IT-adviseur en trainer in een Duitse firma. Dit werk leverde mij een schat van ervaring op, maar maakte me uiteindelijk niet gelukkig. Ik wilde mensen helpen, niet op technisch maar op persoonlijk vlak. Na 10 jaar verliet ik het bedrijfsleven, volgde de nodige opleidingen en startte mijn eigen praktijk en trainingsbureau. 

Als mens onderging ik in mijn leven een behoorlijke transformatie. Van stille jongen tot woordkunstenaar. Van piekerende wetenschapper tot bevlogen therapeut en trainer. De humor is gebleven, niet langer als wapen tegen onzekerheid, maar als vaardigheid die het werk lichter, leuker en zoveel creatiever maakt, voor cliënten, cursisten en natuurlijk mezelf.

Vakgerichte opleidingen

Visie en missie

Mijn visie is dat mensen vrijwel al hun persoonlijke problemen kunnen overwinnen en zich kunnen bevrijden van hun aangeleerde beperkingen. Ik ga ervan uit dat mensen onbewust alles in zich hebben om gezond, succesvol en gelukkig te zijn. Sommigen hebben het geluk op te groeien in een veilige, liefdevolle en stimulerende omgeving, waarin hun eigenheid, talent en roeping zich vanzelf ontvouwt. Veel mensen hebben minder geluk en groeien op in een bedreigende, liefdeloze of beperkende omgeving of hebben traumatische ervaringen ondergaan. Zij ontwikkelen een overlevingsstrategie, die zich later vaak tegen hen keert, maar waar ze onbewust aan vasthouden.

Mijn missie is mensen helpen in het loslaten van hun beperkende of destructieve overlevingsstrategieën en het aanboren van hun onbewuste creativiteit, eigenheid, talent en roeping. Mijn vakgebied, de Ericksoniaanse hypnotherapie maakt het mogelijk om deze overgang op een subtiele, speelse en uiterst efficiënte wijze te laten verlopen. Hoe weet ik dit?  Ik heb dit proces zelf mogen ondergaan en inmiddels toegepast bij meer dan 1500 cliënten. Een belangrijk onderdeel van mijn missie is het trainen van anderen in de toepassing van de Ericksoniaanse principes, taalpatronen en technieken, om ook hun patiënten, cliënten of cursisten ervan te laten profiteren.  Ruim 800 mensen gingen je voor. Hieronder zie je de reacties van enkele van hen. 

Jos vind ik echt een meester in het direct communiceren met het onbewuste.
Linda Kampstra
Integratief psychotherapeut
Niet twijfelen. Als dit onderwerp je aanspreekt, krijg je met Jos meer dan wat je zoekt.
Brenda de Coninck
Integratief hypnotherapeut, NLP master
De stof uit de opleiding gebruik ik veel in de praktijk en integreer ik in andere werkvormen.
Elles van Paassen
Hypnotherapeut