Help, ik word gehypnotiseerd!

Hypnose is nog altijd een controversieel fenomeen. Hoewel hypnosetherapie (hypnotherapie) al lang zijn waarde heeft bewezen en een belangrijke plek inneemt in het therapeutische landschap, zijn er nog veel indianenverhalen over controleverlies, manipulatie en het risico dat je er niet meer uitkomt.

Deze verhalen hebben meestal te maken met showhypnose, zoals je dat op televisie ziet of in het theater. Daarbij lijkt het alsof de proefpersoon de controle over zichzelf verliest, in de macht van de hypnotiseur komt en doet precies wat deze zegt. Dat is niet feitelijk zo maar de proefpersoon en het publiek denkt dat wel. Het doel van toneelhypnose is dan ook sensatie en entertainment!

Hypnotherapie is geen showhypnose

Hoe zit dat dan bij hypnotherapie? Ook hierin wordt de cliënt in trance gebracht en laat hij zijn bewuste controle los. Het grote verschil is dat trance niet ontstaat door een ‘magisch’ ritueel, maar door afstemming op de cliënt. De hypnotherapeut tunet volledig in op het gedrag, het taalgebruik en het wereldbeeld van de cliënt, waardoor er vanzelf een natuurlijke trance ontstaat.

De cliënt komt zo in contact met zijn eigen onbewuste hulpbronnen en oplossingen. Hij raakt niet in de macht van de hypnotherapeut, maar komt in de kracht van zijn eigen onbewuste geest. Bij showhypnose wordt de keuzevrijheid van de deelnemer verkleind, bij hypnotherapie wordt deze juist vergroot.

Ericksoniaanse hypnotherapie

Met name in de Ericksoniaanse hypnotherapie is de afstemming op de cliënt tot in detail uitgewerkt en tot een kunst verheven. Op maat gesneden suggesties leiden de bewuste geest af en stimuleren de onbewuste geest tot verwerking, probleemoplossing en groei. Hierdoor wordt het voor een cliënt gemakkelijk en zelfs aantrekkelijk om in trance te gaan en zich over te geven aan het therapeutische proces. De cliënt staat zichzelf niet langer in de weg en profiteert van zijn eigen helend vermogen.

Showhypnose vermaakt het publiek, hypnotherapie helpt de cliënt.

Vind je dit interessant?

Wil je leren over afstemming, indirecte suggestie en onbewuste verandering?  Meld je dan aan het gratis webinar of de twee-daagse live training.