Milton Erickson is springlevend

Milton Erickson is springlevend

Voor de duidelijkheid: ik ben geen complotdenker die gelooft dat Milton Erickson nog ergens leeft als 120-jarige. Hij is in 1980 overleden, maar zijn werk is nog springlevend.

Milton Erickson is een van de invloedrijkste psychotherapeuten van de 20ste eeuw en de oervader van de moderne hypnotherapie. Zijn ontwikkeling als therapeut begon eigenlijk op zijn zeventiende toen hij getroffen werd door polio, een ziekte waar toen geen vaccin tegen was en meestal de dood tot gevolg had. Milton wist te overleven en lag een jaar lang verlamd op bed. In plaats van depressief te worden, trainde hij zichzelf in observatie van lichaamstaal en gebruikte zijn verbeeldingskracht om zijn eigen lijf weer in beweging te krijgen. Deze ervaringen waren van grote invloed op zijn latere ontwikkeling als therapeut. Hij ontwikkelde een vorm van hypnotherapie die de psychotherapeutische wereld op zijn kop zette. Zelfs de meest depressieve, angstige, pijnlijdende of psychotische patiënten vonden baat bij zijn behandeling en dat vaak binnen enkele sessies.

Mijn  ontdekking van Ericksoniaanse hypnotherapie

Ik zelf hoorde voor het eerst over Erickson in 1995. Ik begon mijn opleidingstraject als therapeut en leerde methodieken als gestalttherapie, NLP, hypnotherapie, oplossingsgerichte therapie, EMDR en neurosemantiek. De naam Milton Erickson viel hierbij regelmatig en dat gebeurde altijd met een zekere bewondering. Ik raakte gefascineerd door zijn onorthodoxe manier van werken, zijn taalgevoel  en zijn indirecte vorm van hypnose. Erickson was wars van standaardprotocollen, regels en formele diagnoses en zag elke cliënt als een uniek wezen met onbewuste schatkamer aan mogelijkheden. Ik las alles wat los en vastzat over zijn werk en volgde trainingen bij zijn volgelingen van het eerste uur. Erickson werd voor mij een lichtend voorbeeld als therapeut, trainer en mens. Tegenwoordig is de Ericksoniaanse hypnotherapie de basis van mijn werk met cliënten.

Milton Erickson leeft voort in het werk van zijn volgelingen en ik ben blij en trots er een van te zijn.

Ben je geïnteresseerd?

Wil je veel meer weten over Ericksoniaanse hypnotherapie, hypnotisch taalgebruik en de kracht van het onbewuste? Meld je dan aan het gratis webinar of de twee-daagse live training.