Kerst MOET leuk zijn

De feestdagen komen er aan en dat is niet voor iedereen een feest. Zelf vier ik al jaren kerst met mijn familie, met een kerstdiner waar iedereen zijn steentje aan bijdraagt. De lat ligt niet al te hoog, de sfeer is gemoedelijk en het is iets waar ik altijd naar uitkijk.

Helaas geldt dit niet voor iedereen. Kerst begon ooit als een religieuze feestdag en is nu uitgemond in een sociale happening met allerlei verplichtingen. Om erbij te horen moet je immers een kerstboom optuigen, kerstkaarten versturen, kerstcadeautjes kopen, een kerstdiner bereiden, familie bezoeken enzovoorts. Als je googelt op kerststress vind je allerlei tips over wat je wel en niet moet doen om ontspannen door de kerstdagen te komen. Helaas lossen deze tips het probleem vaak niet op. Dit zit hem namelijk vooral in het ‘moeten’. Het interessante is:

Moeten bestaat niet.

‘Moeten’ is een creatie van je eigen geest. Veel mensen beseffen dat niet en hebben het gevoel dat het van buitenaf komt. Dit komt omdat achter elk ‘moeten’ een overtuiging schuilt over dat wat er zal gebeuren als je het niet doet. Zo’n overtuiging is te achterhalen met de vraag:

Wat zou er gebeuren als je niet/geen …?

Bijvoorbeeld:
‘Wat zou er gebeuren als je geen kerstboom neerzet?’
‘Wat gebeurt er als je geen kerstkaarten verstuurt?’
‘Wat zou er gebeuren als je geen familiebezoekjes aflegt?’

Vaak komen er overtuigingen tevoorschijn als:
‘Dan hoor ik er niet meer bij’
‘Dan wordt ik afgewezen’
‘Dan raak ik mensen kwijt’
‘Dan ben ik niet sociaal’.

Meestal zijn dit soort overtuigingen totaal niet realistisch en overblijfsels van negatieve ervaringen in het verleden.

Het verschijnsel ‘moeten’ speelt natuurlijk niet alleen met kerst. Mensen moeten het hele jaar door allerlei dingen van zichzelf: Ik moet hard werken, veel geld verdienen, er goed uitzien, al mijn appjes beantwoorden, veel contacten onderhouden, mijn kinderen het beste geven, afvallen, gezond leven, meer sporten, veel boeken lezen, het nieuws bijhouden, regelmatig seks hebben, jong blijven en ga zo maar door.

Het grootste ‘moeten’ in mijn eigen leven was wel ‘Ik moet iedereen te vriend houden’. De achterliggende overtuiging was: ‘Als iemand tegen mij is, ben ik niet oké’. Tegenwoordig kan ik het wel hebben als iemand mij bekritiseerd of afwijst. Ik hoef niet meer iedereen te vriend te houden en dat geeft een heleboel vrijheid en rust. Mijn kerstdagen zijn nu vooral een moment van ontspanning. Lekker kokkerellen met de familie, genieten van de geslaagde gerechten die gelukt en samen lachen over misbaksels. Heerlijk!