Hoge bomen op harde grond.

Met hemelvaart was ik er even tussenuit naar Oostenrijk. We hebben heerlijk gewandeld in de bergen en genoten van de prachtige uitzichten.

Op ons programma stond ook een bezoek aan de Seisenberklamm. Dit is een lange smalle kloof in de bergen met een schouwspel van rotsen, beekjes, watervallen en uiteenlopende planten. Ik vond het interessant om te zien hoe daar bomen groeien op vrijwel kale rotsen. De meeste bomen groeien natuurlijk in een bos en hebben een zachte ondergrond waarin ze diep kunnen wortelen. Op een rots wortelen bomen niet diep maar breed, zo begreep ik uit de uitleg in de Klamm. Zo hebben ze houvast en vinden ze de nodige voedingsstoffen.

Het deed me ook even denken aan mensen. Sommigen groeien op in een zachte, warme en stabiele omgeving en zijn diepgeworteld in hun familie. Anderen worden geboren in een harde, koude of chaotische familie. Soms vinden ze liefde, steun en inspiratie buiten het gezin en kunnen zich goed ontwikkelen. In mijn praktijk werk ik vaak met cliënten die een moeilijke kindertijd of jeugd hebben gehad. Maar hoe slecht het ook was, vrijwel altijd was er iets of iemand waaraan de cliënt troost, begrip of steun kon ontlenen. Met de Ericksoniaanse hypnotherapie, kun je deze vergeten hulpbronnen gemakkelijk opsporen en reactiveren. Dit helpt de cliënt om anders terug te kijken op zijn verleden en in het hier-en-nu krachtiger en gelukkiger te zijn.