Iets opzettelijk vergeten

Gelukkig was ik dat vergeten!

Heb je ooit een afspraak vergeten en was je daar achteraf stiekem blij om? Misschien omdat je er geen zin in had of omdat je er tegenop zag? 

In dat geval heb je het waarschijnlijk onbewust opzettelijk vergeten. Anders gezegd: je onbewuste heeft je met opzet niet herinnerd aan de afspraak of je aandacht ervan afgeleid. 

Op bewust niveau kun je tegen jezelf en anderen zeggen dat je het gewoon vergeten bent, dat dat stom of slordig was en dat het je spijt. Zo heb je een vervelende afspraak vermeden en voldoe je toch aan de sociale norm. Een slim mechanisme dat vrijwel iedereen af en toe gebruikt.

Net zoals je onbewuste je kan helpen om onder vervelende afspraken of taken uit te komen, kan het je ook beschermen door nare gebeurtenissen uit het verleden te vergeten. In de psychologie wordt dit verdringing genoemd. 

Hoewel het opzettelijk vergeten een slimme, onbewuste reactie is, kan het ook doorschieten en averechts werken. Iemand die uit angst allerlei afspraken, opdrachten en bijeenkomsten ‘vergeet’, houdt zijn angst alleen maar in stand. Als je traumatische ervaringen langdurig ‘vergeet’ (verdringt), kun je last krijgen van flashbacks, nachtmerries, schrikreacties en psychosomatische klachten. 

Dan heeft het onbewuste wat hulp nodig om het mechanisme van herinneren en vergeten opnieuw af te stellen. Dit om nieuwe spannende dingen aan te kunnen gaan en trauma’s te verwerken. Het mooie is, je kunt nog steeds af en toe iets heel slim vergeten om aan sociale verplichtingen te ontsnappen, creatieve chaos te laten ontstaan of je eigen pad te volgen.

In de Ericksoniaanse hypnotherapie krijgt de cliënt soms suggesties voor amnesie. Hierbij wordt hij of zij geïnstrueerd om te vergeten wat de therapeut gezegd heeft of wat er tijdens de sessie gebeurd is. Zo wordt voorkomen dat de bewuste ratio onbewuste therapeutische stappen afremt of tenietdoet. Ook dit is een vorm van onbewust opzettelijk vergeten.

Wil je meer leren over opzettelijk vergeten, amnesie en de werking van het onbewuste? Meld je dan aan voor het gratis webinar of de twee-daagse live-training Ericksoninaanse hypnotherapie.