Utilisatie
Ombuigen van belemmeringen
in hulpbronnen

Sensitieve observatie
Waarnemen van intonatie
en lichaamstaal

Jaaropleiding Ericksoniaanse Hypnotherapie

Als therapeut, coach of counselor weet je dat je cliënten vaak hulp zoeken omdat ze negatieve gevoelens of ongewenste reacties ervaren of last hebben van lichamelijke klachten. Je wilt hen helpen om niet alleen hun symptomen te verlichten. Je wilt ook de oorzaken ervan verwerken en een diepgaande, blijvende verandering teweeg brengen. Er zijn echter allerlei dingen die dit veranderingsproces in de weg kunnen staan. 

Het kan zijn dat je cliënt:

Het kan zijn dat jij daardoor:

In het ergste geval begin je te twijfelen of je het eigenlijk wel kunt of nog wel leuk vindt.

Hoe kan het anders?

 De Ericksoniaanse hypnotherapie biedt je een radicaal andere manier om bovenstaande reacties van je cliënt en van jezelf te vermijden.  Het verschil met alle andere vormen van coaching en psychotherapie bestaat uit drie aspecten:

Als je deze facetten eenmaal beheerst, kom je als coach of therapeut nooit meer vast te zitten. Je kunt dan elke mogelijke wens of reactie van je cliënt verwelkomen en omzetten in onbewuste medewerking, verandering en groei.

Hypnotische communicatie
Toepassen van verpakte,
hypnotische suggesties

Hier de ervaring van een voormalig deelnemer:

Praktische informatie

Data:
Start januari 2025 (open):
24 & 25 jan, 9 &10 mei, 5 & 6 sept en 12 & 13 dec 2025

Start februari 2024 (lopend):
16 & 17 feb, 31 mei & 01 juni, 27 & 28 sept en 13 & 14 dec
Supervisie-avonden: 11.04, 20.08 en 06.11

Locatie: Doorn

Tijden: 10.00 – 17.00 uur
Prijs: €1.750 (BTW-vrij, termijnbetaling mogelijk)
Trainer: Jos van Boxtel

Literatuur: handboek ‘De Schatkamer van het Onbewuste’

Accreditatie: SKB-C: 106 SBU/3,8 EC’s.  NBVH: 48 SBU. 

Hier leer je de weg naar diepgaande, onbewuste transformatie.

Deze technieken zijn een verrijking voor mijn repertoire als hypnotherapeut.
Karen Kramer
Hypnotherapeut
Jos is een enthousiaste trainer met veel humor.
Jan van Berkel
Hypnotherapeut
Jos is een uitstekende enthousiasmerende trainer, met aandacht voor de inbreng vanuit de deelnemers. En een heel goed rolmodel voor therapeuten!
Ellen de Jong
Hypnotherapeut

Hoe werkt Ericksoniaanse hypnotherapie?

De Ericksoniaanse hypnotherapie berust op het principe dat de onbewuste geest de oorzaak en de oplossing van elk probleem kent. Het onbewuste laat zich vooral zien in de vorm van non-verbale signalen, oftewel lichaamstaal. Het herkennen en stimuleren van non-verbale boodschappen brengt een diepgaand proces van verkenning en verwerking op gang. Indirecte  suggesties versterken dit proces en prikkelen iemands onbewuste intuïtie, creativiteit en wijsheid.

Een veelvoorkomend probleem bij therapie en coaching is dat de bewuste geest (de ratio) in de weg staat. In de Ericksoniaanse hypnotherapie wordt dit probleem ondervangen met een uniek concept: utilisatie. Controle, weerstand of censuur door de ratio worden zodanig benut (geütiliseerd) dat ze zichzelf opheffen of in het voordeel van de cliënt gaan werken. De cliënt staat zichzelf niet langer in de weg en kan zich volledig openen voor verandering. 

 En uitgebreide beschrijving van Ericksoniaanse hypnotherapie vind je hier.
Hier een demonstratie Ericksoniaanse hypnotherapie tijdens een opleidingsdag.

De inhoud

 In de jaaropleiding Ericksoniaanse hypnotherapie leer je:

 Tevens bekwaam je jezelf in :

Klik hier voor het volledige curriculum van de jaaropleiding. 

 
Voor mij als ervaren therapeut was het een verdieping van het werken met het Ericksoniaanse taalgebruik.
Leonie Looijen-Vogelaar
Ericksoniaanse hypnotherapie is niet zomaar een extra tool in je gereedschapskist. Het is een fundamenteel andere manier van denken, communiceren en begeleiden.

De Opleiding

Met deze opleiding ontwikkel jezelf je binnen één jaar tot practitioner Ericksoniaanse hypnotherapie. De opleiding bestaat uit acht trainingsdagen verspreid over vier modules.  In elke module leer je nieuwe principes, taalpatronen, trance-inducties en interventies, die je meteen in de praktijk kunt  toepassen. Je leert de taal van het onbewuste spreken en een reeks van krachtige, hypnotische interventies. In detail krijg je:

Hypnotisch taalgebruik, de kern van de Ericksoniaanse werkwijze, wordt tijdens de opleiding niet alleen uitgelegd en gedemonstreerd, maar ook voortdurend door mij toegepast. Hierdoor leer je deze kunst bewust en onbewust en kun je hem op beide niveaus gaan toepassen.

Klik hier voor het volledige curriculum van de jaaropleiding.

Het resultaat

Met elke module bekwaam je jezelf in de kunst van hypnotische suggestie, utilisatie en onbewuste verandering. Met als resultaat een diepgaand begrip van en oefening in de Ericksoniaanse werkwijze. In detail kun je na de training: 

Praktische informatie

Locatie: Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50, 3941 ZX Doorn

Tijden: 10.00 – 17.00 uur

Prijs: €1.750 (BTW-vrij, termijnbetaling mogelijk)

Lunch: inbegrepen

Trainer: Jos van Boxtel

Accreditatie SKB-C: 106 SBU/ 3,8 EC’s. Klik hier om het certificaat in te zien.

Over de trainer

Mijn naam is Jos van Boxtel (1961) en ik train coaches, therapeuten en docenten om creatiever en effectiever te werken met cliënten en leerlingen. Ik ben hypnotherapeut, coach en trainer en gespecialiseerd in natuurlijke hypnose, indirecte communicatie en onbewuste veranderingsprocessen.

Eind jaren negentig maakte ik kennis met het werk van Milton Erickson, de oervader van de moderne hypnotherapie. Zijn creativiteit, effectiviteit en liefde voor mensen waren een bron van wijsheid en inspiratie. Ik verdiepte me in zijn werk en dat van zijn volgers van het eerste uur Ernest Rossi, Jeffrey Zeig, Richard Hill en Stephen Brooks. Daarnaast ben ik opgeleid in diverse andere methoden, zoals EMDR, NLP, Neurosemantiek, Oplossingsgerichte therapie, Provocatief coachen, ACT en Retec, die ik allemaal integreer met de Ericksoniaanse benadering. 

Na verloop van tijd groeide de behoefte om de unieke Ericksoniaanse werkwijze door te gegeven aan vakgenoten en aan iedereen die met mensen werkt. Mijn opleidingen, trainingen en boeken zijn het resultaat hiervan. 

Meer over mijn achtergrond, visie en missie lees je hier.

De oplossing van elk probleem ligt verborgen in je onbewuste geest.

Veel gestelde vragen

Bij deze jaaropleiding wordt je volledig geschoold in hypnotisch taalgebruik en het Mirroring Hands-proces (Helpende handen) van Ernest Rossi. Je leert om rechtstreeks het onbewuste van mensen te stimuleren tot verwerking, verandering en groei. Een uitgebreide vergelijking met andere opleidingen vind je hier

De jaaropleiding is geaccrediteerd door  de SKB: 106 SBU/3,8 EC’s. Klik hier om het certificaat in te zien. Veel beroepsverenigingen nemen de SKB-erkenning over, hoewel het aantal toegekende SBU/EC kan variëren. De NBVH kent 48 studiepunten toe. 

De meeste deelnemers zijn therapeut, coach of trainer, maar dat is geen voorwaarde. Wel dat je ervaring hebt in het werken met mensen en dat je beschikt over basis communicatievaardigheden. 

Als je eerder de tweedaagse training Ericksoniaanse hypnotherapie I heb gedaan, kun je instromen bij module 2 van de jaartraining. Je  investeert dan €1300,-. Je kunt er ook voor kiezen om de hele opleiding te volgen voor €1550,-, wat neerkomt op een korting van €200,- op de totaalprijs.  Als je ook de training Ericksoniaanse hypnotherapie II (of II en III) hebt gedaan, neem dan even contact met mij op voor instromingsmogelijkheden. 

Veel hypnotherapeuten zijn niet of maar beperkt opgeleid in hypnotisch taalgebruik en werken via het bewuste met het onbewuste. In deze jaaropleiding leer je, met indirecte suggesties, het bewuste volledig te omzeilen en het onbewuste rechtstreeks te stimuleren tot verwerking, verandering en groei. De Helpende-Handen-techniek is een trance-inductie en therapeutische interventie in één, die je bij vrijwel alle problemen kunt toepassen en gemakkelijk kunt integreren met ander hypnotherapeutische technieken.

Mocht je eerst even kennis willen maken met mij en de methodiek, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt deelnemen aan het gratis webinar of je inschrijven voor de eendaagse trainingen Hypnotische taalgebruik en Mirroring hands. Om deze werkwijze zelf te ondergaan kun je natuurlijk ook een afspraak maken voor een sessie in mijn praktijk.