Waar ligt de sleutel? In je hoofd of in je lijf?

Dit is alweer de vierde blog in de serie met de titel ‘Waar ligt de sleutel?’ Dit keer gaat het om de vraag of de sleutel in je geest of in je lichaam ligt.

In reguliere GGZ staat de geest centraal bij de behandeling van psychische of psychosomatische problemen. De therapeut praat met de cliënt om diens gedachten te verkennen en waar nodig aan te passen. Het uitgangspunt is dat andere gedachten leiden tot ander gedrag en andere gevoelens. De sleutel tot verandering ligt hierbij in de geest.

In de complementaire zorg zijn er diverse benaderingen waarbij het lichaam centraal staat, zoals acupunctuur, haptotherapie, craniosacraal therapie, kinesiologie en bio-energetica. De therapeut werkt met aanraking, beweging, ademhaling of beïnvloeding van energiebanen. De sleutel voor verandering ligt hierbij in het lichaam.

In de Ericksoniaanse hypnotherapie zijn beide richtingen met elkaar verweven. In het contact met mijn cliënten luister ik naar hun woorden en observeer tegelijkertijd hun lichaamstaal. Ik praat met hun bewuste geest, maar vooral met hun onbewuste geest. Het onbewuste vormt de schakel tussen de bewuste geest en het lichaam. Het reguleert fysiologische processen, voert   automatische handelingen en onwillekeurige bewegingen uit en drukt zich uit via lichaamstaal. In de Ericksoniaanse hypnotherapie ligt de sleutel in het onbewuste, de plek waar lichaam en geest samenkomen.

Dit is de tweede blog in de serie: waar ligt de sleutel? In mijn volgende blog gaat het om vraag op welke niveau van ervaring de sleutel ligt.