Jouw laatste goede voornemen.

Oud en nieuw staat voor de deur en dat is voor veel mensen het moment van goede voornemens. Bijvoorbeeld, vanaf 1 januari ga ik: 

–        minder roken
–        vaker sporten
–        gezonder eten
–        duurzamer leven
–        vaker mediteren
–        minder op mijn telefoon zitten
–        meer tijd aan vrienden besteden

Soms lukt het om je aan zo’n voornemen te houden, maar vaak val je na een tijdje weer terug in je oude patroon. En volgend jaar probeer je het opnieuw! Sommige mensen houden dit jarenlang vol, zonder daadwerkelijk iets te veranderen aan hun gedrag of levensstijl. 

Hoe doorbreek je dat? 

Met één, overkoepelend, goed voornemen! Dit is het voornemen om bij belangrijke veranderingen die je wil doorvoeren jezelf de volgende vragen te stellen:

1. Wil ik deze verandering werkelijk? 
2. Welke positieve effecten ontstaan er door deze verandering?
3. Wat heb ik hiervoor nodig? 
4. Wat houdt me tegen?

Als je vraag 1 niet met een oprecht JA kunt beantwoorden, beantwoord dan eerst vraag 2. Die vraag helpt je namelijk om je motivatie te vergroten. Door alle positieve effecten van een verandering te visualiseren wordt je verlangen ernaar veel groter. Dit is hetzelfde als een vakantie plannen en dan die prachtige plek al voor je zien en er in je dagdromen naartoe gaan. 

Vraag 3 helpt je om alle hulpbronnen die nodig zijn voor de verandering te verzamelen. Vraag 4 is een beetje tricky. Het is verleidelijk om deze vraag met ‘niets’, te beantwoorden. Veel van mijn cliënten doen dat als ik ze die vraag stel. Dat komt omdat de dingen die hen tegenhouden (obstakels, bezwaren, belemmerende overtuigingen) vaak onbewust zijn. Het zijn precies die dingen die een goed voornemen om zeep helpen. 

Door goed te voelen wat bij er bij vraag 4 in je lichaam gebeurt, kun je registeren of er iets is wat je tegenhoudt. Dan moet je natuurlijk nog achterhalen wat dat dan is. Soms kun je dat zelf, soms heb je daar hulp bij nodig.