Anne’s onmogelijke keuze.

Momenteel kijk ik op Netflix de prachtige serie ‘Anne with an E’. Hoofdpersoon Anne is een weeskind dat eind 19de eeuw opgroeit in kille weeshuizen en bij hardvochtige pleegouders. In haar nieuwe pleegezin hoopt de Anne eindelijk veiligheid en liefde te vinden. Dit lijkt te lukken totdat haar pleegmoeder een broche kwijt is en denkt dat Anne deze heeft gestolen. Anne zweert dat ze onschuldig is, maar haar pleegmoeder gelooft haar niet en zegt:

𝘎𝘦𝘦𝘧 𝘵𝘰𝘦 𝘥𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘥𝘦 𝘣𝘳𝘰𝘤𝘩𝘦 𝘨𝘦𝘴𝘵𝘰𝘭𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘣𝘵, 𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘴 𝘴𝘵𝘶𝘳𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘫𝘦 𝘵𝘦𝘳𝘶𝘨 𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘩𝘦𝘵 𝘸𝘦𝘦𝘴𝘩𝘶𝘪𝘴.

In paniek ‘bekent’ Anne dat ze met de broche heeft gespeeld en is kwijtgeraakt. Ondanks haar ‘bekentenis’ wordt ze weggestuurd. 

Anne is het slachtoffer van een zogenaamde 𝐧𝐞𝐠𝐚𝐭𝐢𝐞𝐯𝐞 𝐛𝐢𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠: ze had twee opties (bekennen of ontkennen), die beide tot hetzelfde resultaat leidden. Hoewel er sinds de 19de eeuw veel veranderd is, hebben kinderen nog steeds te maken met onmogelijke keuzes. Een voorbeeld is het kind van gescheiden ouders dat van vader te horen krijgt “Vertel maar niet aan je moeder dat we weer patat hebben gegeten” en van moeder de opdracht krijgt om open en eerlijk te zijn. Sommige van mijn cliënten hebben grote problemen, die ooit met een negatieve binding begonnen zijn. 

Gelukkig bestaat ook de 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐭𝐢𝐞𝐯𝐞 𝐛𝐢𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠: twee opties die allebei tot hetzelfde, gewenste resultaat leiden. Veel ouders gebruiken intuïtief deze vorm bij hun kinderen, bijvoorbeeld: 

𝘞𝘪𝘭 𝘫𝘦 𝘫𝘦 𝘵𝘢𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘱𝘰𝘦𝘵𝘴𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘥𝘦 𝘨𝘳𝘰𝘦𝘯𝘦 𝘰𝘧 𝘮𝘦𝘵 𝘥𝘦 𝘳𝘰𝘻𝘦 𝘵𝘢𝘯𝘥𝘦𝘯𝘣𝘰𝘳𝘴𝘵𝘦𝘭?

Het kind heeft het gevoel een keuze te hebben en in beide gevallen poetst het de tanden. Welke bindingen gebruik jij als ouder of in een andere rol?

De positieve binding is een belangrijk facet in hypnotisch taalgebruik. Een voorbeeld: 

𝘐𝘬 𝘣𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘥 𝘰𝘧 𝘫𝘦 𝘥𝘪𝘵 𝘪𝘯𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵 𝘮𝘦𝘵𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘢𝘢𝘵 𝘵𝘰𝘦𝘱𝘢𝘴𝘴𝘦𝘯 𝘰𝘧 𝘱𝘢𝘴 𝘭𝘢𝘵𝘦𝘳.

De bewuste ratio van de cliënt houdt zich nu bezig met het 𝘵𝘪𝘫𝘥𝘴𝘵𝘪𝘱 van toepassen, terwijl de onbewuste geest de eigenlijke suggestie ‘ga dit toepassen’ oppikt en uitvoert.

Oh ja, dan is er nog de 𝐝𝐮𝐛𝐛𝐞𝐥𝐞 𝐛𝐢𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠. Dit is een complexe suggestie waarin een keuze verwerkt is, die alleen op onbewust niveau kan worden gemaakt. Een voorbeeld hiervan: 

𝘐𝘬 𝘷𝘳𝘢𝘢𝘨 𝘮𝘦 𝘢𝘧 𝘰𝘧 𝘥𝘪𝘦 𝘢𝘯𝘨𝘴𝘵 𝘷𝘳𝘪𝘫 𝘴𝘯𝘦𝘭 𝘻𝘢𝘭 𝘷𝘦𝘳𝘥𝘸𝘪𝘫𝘯𝘦𝘯 𝘰𝘧 𝘮𝘦𝘦𝘳 𝘨𝘦𝘭𝘦𝘪𝘥𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬.

Welke optie de cliënt onbewust ook kiest, de angst zal verdwijnen. Van alle hypnotische taalpatronen, is de dubbele binding wellicht de meest krachtige.